воскресенье, 10 февраля 2013 г.

наповнення внутрішнього світу особистості ціннісним змістом

2) Системи подляються на вдкрит  закрит. Закриту систему можна розглядати як ймоврно зольовану вд впливв навколишнього середовища, а вдкриту н. Остання обмнються нформацю  рзними ресурсами, зокрема людськими, з системами навколишнього свту. Вдкрит соцальн системи обмнюються нформацю з соцальним оточенням.

1) Система характеризуться певною цлснстю. Це означа, що внутршн зв язки мж  елементами  пдсистемами стотно перевищують  зовншн зв язки з ншими системами в межах складншо системи. Цлснсть соцально системи поляга в тому, що мета  дяльност досить автономна,  ця система, в особ  кервництва, стотно незалежна у прийнятт ршень.

¶снують рзн визначення поняття система , але вс вони мстять загальне положення про те, що система це сукупнсть елементв з певними зв язками мж ними, що утворюють певну яксно свордну цлснсть. Системний аналз рзних утворень фзично, живо  соцально природи базуться на певних загальних ознаках таких систем, що  да можливсть виокремити нваранти. Розглянемо деяк з таких ознак.

Основою ц методолог  загальна теоря систем. Предметом  дослдження  порвняльний аналз нварантв зоморфних (подбних) систем рзно природи. Пзнання реально системи поляга в тому, що за  основу беруться властивост абстрактно нварантно системи з подальшою адаптацю х до реально системи.

Методологя системного пдходу

Пд структурою особистост розуммо функцональну структуру  сфери свдомост як психчного органа мислення  програмування дяльност. Головною гпотезою дослдження щодо функцонально структури особистост  дея створення теор соцального суб кта  порвняльного аналзу функцй (параметрв) з подбними функцями соцальних суб ктв вищих рвнв (органзацй  об днань органзацй), виокремлення комплексу вдповдних параметрв суб ктв  х сплетнь у багатоцльових полмотивацйних тривалих  ситуацйних програмах життдяльност людини. Люди, в мру розвитку цивлзац, прагнуть визначитися з життвими орнтирами, особливо з тими, яким вдповдали б х здбност,  по можливост спрогнозувати  спрограмувати свй життвий шлях не тльки щодо задоволення богенних потреб, пов язаних з матеральним забезпеченням, але, насамперед, стратегчних соцогенних потреб, як становили б сенс життя.

Вдповдно до концепц, об ктом дослдження  особистсть як окремий випадок соцального суб кта в штучно-природному  соцальному середовищ. Предметом дослдження  нварантн властивост соцальних суб ктв  конкретизаця х щодо особистост та нш  параметри; механзми формування особистост в процес соцалзац.

Мета дослдження поляга у виробленн теоретичних основ функцонально структури  дяльност особистост; в обAрунтуванн  головних параметрв та х функцонального призначення шляхом порвняння з вдповдними параметрами соцальних суб ктв вищих рвнв; у визначенн рол особистост в подоланн ентропйних процесв у соцальному  техногенно-природному середовищ та в розвитку цивлзац, культури суспльства.

Наше дослдження сутност особистост базуться на де системного аналзу нварантних параметрв рарх соцальних суб ктв (людина, органзаця, об днання органзацй тощо) з подальшою адаптацю х до особистост як часткового випадку соцального суб кта. При цьому головна увага придляться аналзов соцогенних властивостей людини як набутих  тльки з необхдност залучаються до аналзу  бо-  психогенн властивост [8].

Зауважимо, що труднощ тут стотно пов язан з неоднозначним трактуванням сутност поняття особистсть сучасними психологчними  соцально-психологчними теорями, в свою чергу пов язаним не тльки з розматтям запропонованих рзними авторами механзмв формування особистост, але й з неоднозначнстю трактування використовуваних понять, таких, зокрема, як потреба , соцальна настанова , атитюд , мотив , риса характеру й нш, якими оперують представники рзних наукових шкл. У зв язку з цим у монографях  пдручниках з психолог та соцально психолог наводяться не варанти теорй особистост, а огляди рзних парадигм щодо сутност особистост [1-7].

З сторю розвитку теор особистост можна ознайомитись з численних лтературних джерел [1-5]. Але дино теор особистост дос не створено. Застосування методолог системного пдходу дозволило чткше окреслити конфгурацю теор особистост, розглянути  як цлсну систему, виокремити  важлив властивост тощо. Запропонована на основ системного пдходу регулятивно-детермнстська парадигма теор особистост (РДПТО) здебльш не суперечить частковим теорям  в цлому дозволя ув язати х в одну структуру.

Проблема вивчення сутност особистост належить до категор фундаментальних напрямкв соцально психолог. У цьому теоретико-методологчному дослдженн використано методологю системного пдходу пзнання вд загального до часткового, згдно з яким з загально теор соцального суб кта (людина, органзаця, об днання органзацй тощо) виплива теоря особистост як часткова. Застосування такого пдходу виявило два нварантн параметри соцальних суб ктв детермнуючий  регулюючий, що й дало назву вдповднй парадигм теор особистост.

Вталй Циба, доктор флософських наук, професор кафедри психолог Вдкритого мжнародного унверситету розвитку людини Украна

Системна теоря особистост: регулятивно-детермнстська парадигма

© При використанн матералв обов язковим  посилання на автора, видання або на сторнку сайту.

 Соцальна психологя 

Шрифт:      нормальний     

Якщо ви помтили орфографчну, стилстичну або ншу помилку на цй сторнц, просто видлть помилку мишею  натиснть Ctrl+Enter

 Сьогодн: Ввторок, 5 лютого 

Укранський центр полтичного менеджменту - Змст номера - Соцальна психологя

Комментариев нет:

Отправить комментарий